Länge kollat på å testa och laga till detta Instagram och blogg fenomen. Att tillaga fläskytterfile i en sockerkaksform. Å nu tyckte jag att det va dags även för mig och kolla om de här ä värt hypen!
Valde typ ICA:s recept då de innehöll mest basic ingredienser som man har redan har hemma. Men uteslöt både kryddor och vissa av deras moment. Sett recept som innehöll körsbärssylt och det lät trevligt, men som sagt nu blev det ett recept med lättare ingredienser att hitta och sånt som man redan kanske har hemma!
Men kommer inte använda mig av ICA:s tillagnings sätt. Väljer försteka köttet på spisen för yta för att sedab slå såsen över köttet och sedan tillaga maträtten i ugnen i sockerkaksform. Tänker att jag får steksky, som jag ända kan tillsätta i min sås. Visst kladdigare när man ska till och skära upp, men de är jag beredd att ta! För man vill ha saftig fläskytterfile. Gör sedan en god sås av skyn från köttet med grädde och crème fraiche. Servera gärna fläskytterfilén med rårörda lingon och hackad färsk persilja och pressgurka, passade bra med kokt potatis till men kan tänka mig att de är minst lika gott med ris.
Du behöver för 6 portioner
ca 1100 gram fläskytterfilé
1 msk rapsolja
1 msk smör
salt
svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Sås
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 msk japansk eller kinesisk soja (2 msk japansk motsvarar 1 msk kinesisk)
1/2 tsk sambal oelek
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C. Putsa köttet, skär bort hinnor, gör köttet presentabelt och snyggt! Bryn köttet runt om i olja och smör i en stekpanna. De ska bara få en sjysst stekyta! Krydda med salt & peppar lite timjan och rosmarin. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Räkna med 60-70 minuter, eller tills köttet har en innertemperatur på 65 °C grader säger jag. Låt köttet vila inlindat i butchers paper i ca 15 minuter. Gör er själva en tjänst, skippa aluminumfolie. Låter inte köttet andas och köttet stiger än mer i grader iom aluminiumfolien.
Sås:
Koka upp alla ingredienser tillsammans med skyn från köttet i en kastrull och smaka eventuellt av med salt och peppar. Skiva köttet och servera det med den varma såsen och eventuellt någon topping.
Tips
Smaka gärna av såsen med 1 tsk torkad timjan eller rosmarin. Jag väljer ju såklart min favorit, timjan!
Vid servering
hackad gräslök eller persilja
hackade skalade hasselnötter, dessa uteslöt jag iom nötallergi!
rårörda lingon
rostad lök
Fantastiskt lättlagad maträtt och laga. Går bra att förbereda och bara baka av i ugnen när man ska till och äta, tex preppa på förmiddagen och baka av på kvällen. Du får en väldigt fin och mör fläskytterfile, ja det var då längesedan jag åt en fläskytter som va så här fin, saftig och mör. Å fläskytterfile ligger ju väldig bra till prismässigt dessutom. Testa och laga den fläskyttern nu! Tror ni som jag kommer och säga whoaw vilket bra kött det blev!
PS! Fattar inte varför texten i inlägget blev så här litet!?