Recept från Epocurious DAWN PERRY
Försöker leta nya recept och laga sånt jag inte tidigare lagat! Gillar ni hetta? Har ni smakat den Nord Afrikanska chilipuren Harissa!? Om inte gör det! Men va försiktigt ingen burk/tub är lik den andra i hetta! Första gången jag lagade denna maträtt klämde jag i ordentligt med Harissa och det blev väldigt väldigt starkt! Så mitt råd. Smaka av grytan medans du lagar, du kan alltid tillsätta mer Harissa! Kom igen nu våga laga till den här heta kycklingen med kikärtor och Harissa med NordAfrikanska smaker.
Harissa är en Tunisisk chilipasta. Den är speciellt populär i det Tunisiska köket, men förekommer även i andra nordafrikanska kök, som det Libyska, Algeriska och Marockanska. Den används som smaksättning eller serveras till kött eller fisk separat, så att gästen själv kan bestämma kryddstyrkan. Man kan även göra egen, men jag köper min paste färdig. Antingen på tub eller liten plåtkonservburk.
Ingredienser:
1 msk oliv olja
Kyckling, klubbor, ben köp det du gillar!
1 – 2 (mindre sorten) gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
2 msk tomatpure
2 burkar, jag brukar ta 1 burk kikärtor
Harissa, efter smak. Men ta en rejäl klutt. Smaka dig fram! Du kan alltid tillsätta mer!
6 dl kyckling buljong
1 burk krossad tomater, något jag lagt till i recepet. För jag vill ha mycket sås!
Hackad slätbladig persilja
Vrid över salt och svartpeppar och servera med citron klyftor, gott att pressa över grytan.
Körschema:
Vrid på ugnen på 225 grader. Gnid in din kyckling med olivolja. Salta och peppra din kyckling. Kör in kycklingen i ugnen och kör ca 5 minuter på varje sida. Ev lite längre. Bara trevligt om de får lite färg.
I en stekgryta, jag kör på en gjutjärnsgryta då jag inte äger en sk Tagine! Stek löken och vitlöken, addera tomatpuren och harissan. Tillsätt de avrunna kikärterna samt låter en burk tomatkross gå i. Slå i buljongen och låt puttra ihop en stund. Lägg i kycklingen, skinnsidan upp. Placera stekgrytan i ugnen och låt den alla gånger gå 20 – 25 minuter. Innan du ställer fram grytan med kyckling på bordet strö över mycket hackad slätbladig persilja!
Servera gärna med cous-cous, nån kall youghurtbaserad sås (mitt val), citronklyftor att pressa över och gärna ett hembakt bröd. Minns än min arbetskamrat Faridas matbröd. Hon hade egentligen inget recept, men jag önskade ett! Hon hade lärt sig baka med sin mor i Marocko, där många bakar färskt bröd varje dag! Otroligt fint med färskt bröd varje dag!
Farida Houidars goda bröd
Gräddas i 225 grader å de mitt i ugnen
Går även bra att dubbla satsen
Ingredienser:
6 dl vatten
1 msk socker
1 paket jäst
1 msk salt
1/2 dl olja
1 dl grahamsmjöl
1,1 ev lite mer vetemjöl
Lös jästen med ljummet vatten, strö över sockret och låt stå en liten stund. Knåda degen ordentlig, för hand eller med maskin!
Dela degen i 3-4 bitar, forma till runda kakor och platta ut dem rejält! Låt dem jäsa under en bakduk i ca 30-35 minuter. Skär nagga bröden samt stänk pensla bröden med vatten innan du stoppar in dem i ugnen. Grädda i 225 grader tills dess att de fått fin färg, typ 15 – 20minuter. Låt kallna på galler under bakduk. Faridas tips! Skär brödet flera gånger på diagonalen innan du gräddar dem. Stöt anis och lägg i brödet, det blir gott! Dvs om du vill ha smak på brödet.
Smaksatte min couscous med lite lite saffran, och drog ner smör för att blanka av den.