År 2022 så knep Jessie Sommarströms titeln som Årets Kock och det är det hon som skapat Årets Rätt 2023! Hon är även ansvarig för innovation & hållbar utveckling på Urban Deli
och på Axfoundations livsmedels utvecklingscentrum, Torsåker gård.
Årets Rätthar fökjande kriterier:
- Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi.
- Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang.
- Vara klimatsmart.
- Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.
Årets Rätt 2023 är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, tillsammans med Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.
En hållbar variant av en älskad familjeklassiker å här är receptet till maträtten!
Du behöver lite ingredienser, men det mesta har du nog redan hemma i ditt pantry! Ja kanske inte Färsodlarnas färs! Den hittar du nog i din välsorterade affär. Å hos mig kommer det alltid finnas en påse färs från dem i frysen. Färsen finns även som färsk, som kebabstrimlor och färs på större påse, vegobollar och vegoburgare.
Tomatsås:
1⁄2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
1⁄2 dl vitt vin
400 g konserverade hela tomater
1⁄2 kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
1⁄2 dl rapsolja
Salt och svartpeppar
Tomatsås: Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken. Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg. Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min. Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min. Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Å Matias tipsar! Gör dubbelt med sås! Så god är den! Grym sås!
50/50 köttbullar:
1 dl vispgrädde
1⁄2 dl ströbröd
1⁄2 gul lök
250 g gärna svenskodlad vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
1⁄2 citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
rejält med smör, till stekning
50/50 köttbullar:
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar. Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Stek dem försiktigt i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.
Till servering:
360 g pasta efter önskemål – köp en dyrare bättre sort! Det är den här maträtten värd!
Riven lagrad prästost, jag körde på riven Västerbottensost
1⁄2 kruka finhackad färsk basilika å strö över!
Pasta: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.
Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.