Doft och smak

Lax på Skellefteåvis  

| Inga kommentarer

En riktig maffig lyxig maträtt med lax & mos och sås i samma rätt. Den tar sin lilla tid och sno ihop. Men är så jävla värt! Ja vi kan väl kalla det för fiskgratäng! Komponerad av Siv Berglund, Skellefteå. Fd konstlärare på skolan Solvik. Hon tävlade med denna maträtt och vann tävlingen alt enligt internet. Hann inte med och fotografera så det är bara bilder rakt ur mobilen. De kanske byts ut, uppdateras framöver. Håll tillgodo! Jag hade bråttomt på slutet, skulle såklart försökt göra rom-queneller men som sagt tiden rann iväg!


 

Det här behöver ni!  

700 g lax 

Riven Västerbottensost, snåla int! 

Salt 

Citron eller vitpeppar 

Guldmos

 

1 kg mandelpotatis 

2 äggulor

Grädde & smör
, snåla int!

Salt 

Vitpeppar 

 Sås 

2 msk smör 

2 msk mjöl 

1 fiskbuljongtärning 

2 dl vatten 

2 dl vitt vin 

2 dl grädde 

Garnering  

1-2 msk löj- eller sikrom eller stenbitsrom, de funkar fint de med!

Mycket fint hackad rödlök 

Dillvippor 

Limeklyftor 

 

 

Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få ut så många skivor som möjligt.
Salta och peppra och fördela osten över skivorna. Rulla ihop och lägg 4-5 laxrullader i en smord eldfast form, eller ännu hellre små portionsformar. Superlyxigt med varsin form!


Guldmos:  

Koka potatisen och mosa den tillsammans med ägg, grädde och smör. Smaka av med salt och vitpeppar. Spritsa potatistoppar runt laxen. 

Sås:  

Gör en bottenredning av smör och mjöl, späd med fiskbuljong, vin och grädde. Koka ihop några minuter. Häll såsen över laxrulladerna.
Gratinera i ugnen i 225 grader till moset har fått färg.
 

 Garnering:  

 Garnera efter tycke och smak, jag körde på finhackad rödlök, finhackad gräslök och stenbitsrom samt limeklyftor. 

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.