Doft och smak

Chokladkafèets kladdkaka

| Inga kommentarer

Sugen på att baka något gott? Jag blev sugen på att baka en kaka, något jag inte brukar göra så ofta! Å då man väl bakar vill man ju ha en toksmarrig kaka. Den här kakan är extremt chokladig i smaken. Tror inte de hade varit så dumt att tillsätta någon tesked whisky i glasyren. Det gör jag nog nästa gång, för en mer vuxen mogen smak.

Lättlagad. Lyxig. Mäktig. Räcker till många personer! Perfekt när du har middagsgäster!

Ingredienserna till kakan

150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr

2 dl grädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g fin mörk choklad
2 tsk smör

Hallonsås

250 g hallon (färska eller frysta)
1/2 dl socker
1 msk konc apelsinjuice

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 30 minuter. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock. Glömde det där med att trycka ner kanterna.

Glasyr:

blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret.
Häll den varma blandningen över och mixa slätt med en stavmixer. De behövs verkligen inte någon stavmixer som receptet sa. Funkar utmärkt att vispa med en stadig visp.
Låt svalna. Ställ in i kylskåp för att stelna. Bre den över kakan när den kallnat.

Hallonsås:

mixa hallon, socker och apelsinjuicekoncentrat till en sås och servera till. Vispad grädde smaksatt med lite apelsin är gott till.

Ett recept ur ICA kundtidning Buffe nr 5 2008

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.