Prövar och blanda upp med ett nytt grepp på bloggen. Jag kan ju inte bara rapa recept hela tiden och reklama produkter. Så nu tänker jag då å då att jag kan överlämna frågor, ja 5 snabba till kockar och branchfolk, som jag antingen lärt känna eller bara träffar som hastigast. Först ut blir min kompis Jonas Olsson. Här fotograferad av mig på Skånska gillets årliga Mårten gås middag, Umeå. En tillställning som Jonas har lagat mat åt i 17 år.
Foto: Matias Zakrisson
Hur började din matresa?
Den började på allvar första praoveckan när jag gick i åttan. Jag kom till köket på Hotell Statt i Växjö. Från den veckan så uppstod det en kärlek som följt med mig hela livet. Jag fick i och för sig bara göra skitgöra första dagarna, men när jag hamnade vid spisen ihop med Ingmar och Håkan, jävlar. Jag stekte ägg, vände sjötunga, la upp på tallrik, stekte pytt, fick röra i såserna. Himmelriket – Därpå hamna i kallskänken med Ia, Greta och Annelie. Fick göra allt, givetvis under övervakande, men det va köra glass, göra inläggningar, skapa Skagen, allt till julbordet. Jag stöptes där i köket på Statt.
Vart har du jobbat tidigare?
Souschef, Daftö Resort, Strömstad 2018
Souschef/Kock Restaurang Metropol 2017-2018
Kock Tapas Bar & Deli Umeå 2014–2016
Kökschef Copperhill Moutain Lodge, Åre säsongen 2013–2014
Visstidsanställning Adjunkt, Gastronomiprogrammet, Högskolan Kristianstad 2007–2013
Amanuens, Gastronomiprogrammet, Umeå universitet läsåret 2001–2002
Kock, Konstnärsgården, Ala Gotland somrarna 2001–2004
Kock, Hotell Laholmen, Strömstad somrarna 1997–2000
Kock, SAS Radison, Växjö 1996–1997
Kock, Hotell Statt, Växjö 1995–1996
Kock, Ving Resort, Ekerum Öland sommaren 1995
Kock, Lindvallens Värdshus, Sälen, vintern 1994–1995
Kock, Restaurang Fransan, När Gotland sommaren 1994
Kock, Evedals Värdshus, Växjö sommaren 1993
Servitör, Konserthuset, Växjö 1991–1993
Kock, Hotell Rådmannen, Alvesta våren 1992
Kock, Hotell Statt, Växjö 1988–1991
Foto Matias Zakrisson
Bästa matminne?
Åhh det finns många! Men några speciella är: min första kebab (1988) på ön Kalymnos i Grekland, tortellinini med tupp serverad med salviasmör på Krakas Krog på Gotland, friterade kroppkakor fyllda med musslor med smörstekt röding, ugnsbakad hälleflundra med rödbeta och dill. Mammas och Pappas Mat, Tv-fralla, Hel kokt gädda, smält smör, pepparrot och kokt potatis. Kokt hel kyckling med curry, vitsås och ris. Som barn så serverade mamma björnkött. Jag åt och tyckte det va WOW. Saken va bara den att det va enkel levergryta, jag blev lurad men gillade det. Det bevisar ju bara hur våra förutfattade meningar spelar roll i hur vi uppfattar mat. Fantastiskt med psykologi.
Bästa minne av streetfood?
Tortilla med grissida i Barcelona.
Finns det ngt du inte äter?
Varma bananer och Mimosasallad.
Nämn 3 saker du gärna har i ett kök, förutom kniv, skärbräda och kastrull.
1 Salamander
2 Mixer
3 Slängar
Vill ni komma i kontakt med Jonas, så kan ni maila honom.