En kaka som passar på vilket bra konditori som helst. Mor bjöd för ett tag sedan på denna kaka och omg vad jag gillar den. Många som har efterfrågat receptet så här kommer det! Å receptet står Elisabeth Johansson för!
ca 25 bitar
175 gr smör
3 1/2 dl socker
1 dl kakao
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
Salt kola
1 dl sirap
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
Till servering ev lätt vispad grädde. Jag säger tryck dem med iskall mjölk, kanske inte så mycke finess över de, men de passar utmärkt till!
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form ca 24 x 24 cm
Vispa ihop smör, socker, kakao, sirap och vaniljsocker, poröst med en elvisp. Tillsätt äggen ett efter ett, vänd sist ner vetemjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan ca 35 minuter mitt i ugnen. Låt kakan sedan svalna helt!
Kola
Smält smöret i en kastrull, blanda i grädde, socker och sirap. Koka upp och sjud sedan till 122 – 123 grader, rör om ofta så inte kolan bränner. Testa genom att göra ett sk kulprov, kan du rulla lite av smeten till en fast kula. Använd termometer säger jag. Jag lyckade sist med knäck, lika god men svårare att äta med sked.
Doppa kastrullbotten i iskallt vatten så kokningsprocessen avstannar. Häll kolan över kakan. Strö över flingsalt.
Alla gånger 1 tsk säger jag! Låt sedan kolan stelna i rumstemperatur, det tar några timmar. Skär kakan i fina bitar och servera med lite vispad grädde.