Lättbakad och väldigt god och saftig, den är mycket god med ägg och kaviar och drick gärna ett glas Oboy till, ja de är sånna limpmackor!
(4 limpor)
Källa: Elsa Nilsson
0,5 liter vatten
1 kg rågsikt (varierar, så se till att ha lite marginal)
50 g jäst
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
0,5 tsk salt
0,5 paket farinsocker (cirka 250g) (se nedan)
2 ägg
Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och lös upp jästen i det. Stöt anis och fänkål i en mortel och blanda i tillsammans med salt, farinsocker och ägg.
Tillsätt mjöl (inte allt på en gång) och arbeta degen smidig, den får gärna vara lite kladdig när den ska jäsa första svängen.
Mjölmängden kan variera rätt mycket, så bli inte förvånad om det skiljer en del…
Jäs i bunke 1.5 timmar.
Dela degen i 4 delar och kavla ut delarna i lämpligt stora bitar för att rullas ihop och läggas i smörade formar alternativt på plåt.
Jäs 1.5 timmar.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 20 minuter.