Trodde jag hade bloggat om ”min” paté, men de visade sig att jag bara gjort iordning inlägget. Så här kommer receptet lagom till efter alla storhelger! Håll tillgodo, paté kan man äta varje dag!
Ingredienser du behöver!
900 gram fläskfärs
600 till 1000 gram bacon. 300 gram finhackad, resten till att klä din formar.
125 gram grislever
125 gram kycklinglever
125 gram njure jag använde 125 fram kycklinghjärtan istället!
100 gram lök, som du rivit till pure.
2 ägg
125 ml konjak
125 ml riktig grädde
5 klyftor vitlök, gärna rivenden med!
35 gram havssalt
15 gram Piment dEsplette, jag använde rökt paprikapulver
3 gram nitritsalt
5 gram färska timjanblad
3 g svartpeppar, malen
1 gram riven muskot
3 st malda lagerblad
6 gram grönpeppar ilag, avrunna.
Om man tål och vill 90 gram rostade pistagenötter, grovt. Senaste vändan jag gjorde paté, la jag i förvällda murklor! Riktig gott & lyxigt!
Så här gör du!
Rensa hjärtan och njurar på hinnor innan du mal eller grovhackar dem. Pureea löken och vitlöken. Vispa lätt ihop konjak och grädde och ägg och vänd ner de torra mortlade alt hackade kryddorna.
Tag din fläskfärs och rör i njurar och hjärtan och lever och bacon hack. Jag hittade inte njure på affärn så jag köpt helt enkelt en tub med mald grislever och tog lite mer av kycklinglevern och mer kycklinghjärta istället. Tillsätt äggvispet och rör ordentligt! Tag fram lämpliga formar som ryms i ditt vattenbad! Vadnudå? Jo detta recept är utvecklat för oss med sousvide och vaccumförpackare.
Klä dina formar med baconremsor, de ska hänga över kanten i början, lägg sedan i ”färsen” och packa färsen/smeten så gott det går, så du blir av med luft. Sedan viker du över baconet över färsen. Stoppa nu in din form i vacumplastpåse och vacumförpacka alltesammans. Slurp! Omsluten form, redo för 2,5 timmar 65,5 gradigt bad. Ta upp din paté när tiden har gått. Låt kallna, fortfarande oöppnad i sin vacumförpackning.
Medans du låter paten svalna i rumstemperatur i en timma, så förbereder du ett iskallt bad för paten att simma i.
Låt paten sätta sig ordentligt i det iskalla badet i ca 1 timma till. Låt sedan den oöppnade och nu kalla patén vila över natten i kylen.
Skär i bitar och servera!
Gott att servera till är rödkål (ej med på bild) som du kokt i portvin, konjak, socker och buljong. Jag har inget riktigt recept, så ni får gå på känn här. Men kålen ska koka väldigt länge, jag valde att mixa min kål så den blev som en kräm. Urgott till patén.
Även gott med smörstekt toast, syltlök, cornichoner .
4 kommentarer
Kommentera →