Tänk va skoj! Jonas Olsson, kock på Tapas frågade mig om jag ville va med och hjälpa till i köket när Skånska gillet skulle käka Gåsa middag här i Umeå. En tillställning som visst firade 89 år i år och Jonas har i 15 års tid lagat den själv till föreningen. Själv!
Middagen bestod av:
Svartsoppa med krås
Gås med tillbehör
Aeblekage med vaniljsås
Svartsoppan, ja måste erkänna att jag va skeptisk till den! Kanske inget jag skulle beställa men jag är glad att jag har smakat den å jag skulle utan tvekan käka den igen om den bjöds! Tänk flytande blodpudding med pepparkakssmak…typ!
Fredagen började vi med att preppa allt vi kunde. Å de var en hel del som skulle preppas! Vad sägs om att pilla/skala 5 kilo brysselkål. 14 gäss att krydda och stoppa med apelsin, timjan och lök och ugnssteka, smälta gåsfett, sätta grunden till svartsoppan, göra iordning aeblekagorna, koka rödkål.
Sätta buljongen till soppan.
Samt veva fram blodkorv! Jepp jag hade tagit med mig min korvspruta!
Blodkorv done, till nästa år ska vi uppdatera korven lite!
När de mesta va preppat och undanstädat så tog vi paus och åkte hem!
Kökets rostfria värld! Här trivs jag! Något helt annat än vad man jobbar med annars! Här får man utlopp för kreativitet! Ha många bollar i luften. Många skratt och sen att få skicka ut käket vi lagat till och se det uppskattas som de skulle komma att göras!
På Lördag förmiddag så starta vi vid klockan 13:00 med besök av lokalpressen. Jonas fick sköta intervjun! Håll utkik nästa Fredag! Middagen skulle serveras senare på kvällen, men vi hade mycket att preppa idag med. Klyfta och steka potatis till 53 personer, ånga blodkorven, steka brysselkål, sjuda vaniljsåsen och koka gräddsås, smaka av och optimera den speciella svartsoppan, Jonas jobb kan jag säga!
Jag fungerade som sidekick!
De va en hel del att hålla rätt på, men Jonas är ju som tur van!
Men även kocken och hans sidekick ska väl äta gott! Så jag hade tagit med mig lite anklever. Så jag stekte lite toast till oss! OMG så gott det var!
Sen slog klockan middag och gästerna infann sig och började kvällen med lite bubbel. Ut med varma djuptallrikar ur ugnen och sen pynta dem med gåskråset som vi kokat och plockat och förberett och överst la vi vår blodkorv.
Drygt 50 tallrikar soppa gick ut och många tallrikar kom tillbaks för refill! Svartsoppan gick verkligen åt! Tror vi hade närmare 20 liter soppa och inte många droppar va kvar!
Sedan var det dags för servering av fågeln och där hade vi allt tur, att de ville ha allt serverat på ett och samma fat så de kunde ta för sig själva! Puuh!
Så här såg iallafall min tallrik ut som jag la upp i köket för foto! Stekta äppelklyftor, stekt potatis, stekt brysselkål, gås och gräddsås och fantastiskt god rödkål. Den kunde jag ha slevat, så god va den!
Efter refill på gås till gästerna, jo de ville ha mer! Så var det dags för kaffe och aeblekage och vaniljsås. Så fram med drygt 50 assietter och lägga upp kaka och slå på vaniljsås. Härligt att ha mycket arbetsutrymme! Sen kom servitörerna och gjorde resten.
Sen diskade vi och städade och drack kaffe, Jonas kikade ut och samtalade med en del gäster, iom att han varit och gjort detta 15 år i rad! Sedan kom föreningens samordnare Mattias Walfridsson in och sa att vi båda skulle ut! Guulp nä inte jag sa jag! Men jo sa Jonas nu går vi ut! Så vi gick ut. Lite halv pirrigt att möta alla gäster! Tokigt roligt att få rungande applåder för vår mat och ”slit” i köket å tillråge på allt så gick en dam och en farbror ner på knä och sjöng för mig och Jonas! Klart oväntat och fan så mäktigt! Samt att vi fick varsin present av föreningen! Tack! Vilken kul kväll(ar) det har varit! Jag är lätt med nästa år om jag behövs!
4 kommentarer
Kommentera →