Har marinerat fläskfile flera gånger förut men aldrig med asiatisk smaksättning, såsom koriander och sesamolja ja tillochmed fisksås är denna fläskfile marinerad i! Denna maträtt kräver minst en dags förberedelse, men sen går de undan, koka glasnudlar och hacka lite grönt och pynta med lite jordnötter och du har en mycket trevlig maträtt med asiatiska influenser. Dessutom perfekt sommarmat. Lätt och fräscht!
Receptet har jag hämtat på nätet och de kommer ifrån matbloggen Louises spis, en mycket trevlig blogg!
Receptet är för ca 6-8 personer
Du behöver:
fläskfile, chili, jordnötter, sesamolja, fisksås, koriander, färsk ingefära, vitlök, vårlök, salt, lime, soja och sweetchilisås, rårörsocker, tror de va allt!
ca 1,2-1,5 kg fläskfilé
1 liter vatten
75 g salt
1 stor vitlöksolo (ca 4 vanliga klyftor)
1 tsk grovmalen svartpeppar
ca 3 cm ingefära
1 msk japansk soja
½ kruka koriander
Marinad 2
1 dl japanska soja
1 msk sweetchilisås
1 tsk råsocker
½ tsk fisksås
ca ½-1 tsk sesamolja
saft från 1 pressad lime
1 stor pressad vitlöksklyfta
Att strö över till servering:
3 skivade salladslökar
½ röd chili i tunna skivor
3 cm strimmlad ingefära
½ kruka hackad koriander
ca ½-1 dl krossade torrostade jordnötter
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filéerna fria från hinnor och överflödigt fett. Bryn dem i smör i en stekpanna. Krydda med salt ocg pepar runt om. Lägg över filéerna i en ugnssäker form och stek dem färdiag i ugnen tills innertemperaturen när ca 65-70 grader (det tar ca 30-40 min).
Gör under tiden marinad 1.
Häll vattnet i en kastrull och lägg i salt, soja, peppar, skalad samt skalad och skivad ingefära och vitlök. Koka upp och låt marinaden kallna.
Ta ut fläskfilén när den uppnått rätt innertemperatur. låt den svalna lite och lägg den sedan i marinaden. Tillsätt koriandern och låt det hela stå i kylskåp minst 12 timmar. Serveringsdagen. Ta ut köttet och häll av marinad 1.
Blanda samman samtliga ingredienser till marinad 2.
Se till att allt socker löses upp och allt blandas väl. Skiva köttet i tunna skivor och lägg upp det på serveringsfat. Ringla över marinad 2 och ställ köttet kallt ca 2 timmar. Strö över garintyren innan rätten serveras.
Tycker personligen maträtten, iaf köttet är godare om de inte är kylskåpskallt!
Kolla in! Ätpinnar för klumpiga västerlänningar! Äntligen kan jag fuska! I love em! Å de finns i massor av glada färger tillochmed i Bhuddist-orange! Min favvofärg!
Inköpta på Cervera för 19 spänn! Kommer köpa på mig fler i andra färger!
2 kommentarer
Kommentera →