En krämig och lite rökig soppa. Krämigheten kommer ifrån grädden och rökigheten finner vi igen i baconet. En riktigt god och matig soppa som mättar bra.
För 4 rejäla portioner behövs:
2 skivor bacon
3 1/2 dl hackad gul lök
drygt 1 dl finstrimla stjälkselleri
1/2 tsk timjan
1 msk tomatpure
2 1/2 dl hönsbuljong
2 1/2 dl fiskbuljong
5 dl skalad potatis, skuren i tärningar
2 msk vetemjöl + 2 msk smör
ca 500 gram skalade räkor
2 msk finhackad dill
2 1/2 dl grädde + 2 1/2 dl mjölk
nymald peppar efter smak
Börja med att fräsa baconet, så de blir sprött. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Låt fettet va kvar i grytan och fräs lök och selleri ca 5 minuter, men utan att ta färg, dofta över timjan och klutta i tomatpuren. Låt fräsa ihop i 5 minuter till på låg värme, tillsätt sedan de båda buljongerna och potatisen. Låt små puttra ihop i ca 15 minuter. Rör då och då om i grytan.
Arbeta ihop smöret och mjölet med fingrar eller med tex en gaffel. De här är din redning! Lägg ned din redningsboll i soppan. Låt koka ytterligare några minuter och glöm inte att röra! Nu kommer soppan ta ihop, redas. Värm gräddmjölken och tillsätt lite i taget. Strö över dillen och rör så de blandas om ordentligt. Innan servering, lägg i räkorna och låt de bara bli varma. Det blir de på eftervärmen när du satt fram din gryta på bordet. Strö över de knaperstekta baconströsslet. Avnjutes gärna med ett bröd.