Den här underbart goda fisksoppan blev jag bjuden på när jag bodde hos familjen Valströms. Len & god med fin smak av både vin och saffran. Bra soppa som man gärna gör dagen innan, dagen man skall och äta den värmer man bara upp den och lägger ned sin fisk, räkor och musslor. Låter soppan bli lagomt varm och sen serverar man! Servera med vin, läsk eller annan god dryck till och gärna hembakt bröd och någon ostskiva.
Valströms fisksoppa med saffran, 4 pers
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
Tillsätt och fräs tillsammans med löken:
1 1/2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk basilika
Tillsätt och koka ihop några minuter:
2 1/2 dl torrt vittvin
1 1/2 fiskbuljongtärning
Smaka av med salt
Tillsätt och sjud ca 15 minuter:
1 dl creme fraiche + 2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1 pkt saffran
Hit är en fördel om man gör dagen innan. Då blir soppan godare.
Tillsätt och sjud (vi brukar ta lite mindre fisk än receptet anger nedan):
400 g torskfilé
300 g laxfilé
Läggs i sist och hetta upp snabbt:
3 hg räkor (med skal som skalas)
1 burk musslor