Kikar mer och mer åt Asien när jag lagat mat i sommar märker jag. Känns nyttigt & fräscht. Precis som jag tycker om sushi, man blir inte så däst. Lagomt mätt! Även om detta recept är en förätt mera än en huvudrätt. Vi kunde lätt ha ätit de dubbla. Köpte Nephrops norvegicus aka havskräftor, fiskade i Nordostatlanten. Följde receptet på kartongen nästan fullt ut. Börja med halvera havskräftorna och lägg dem i en bunke eller på ett fat. Gör iordning marinaden till dem.
Så här trevligt kan de se ut när de går klara i Murikkan.
Marinad:
1 halv röd chili, finhackad
1 dl rapsolja
1/2 dl Mirin – risvinäger
färsk riven ingfära. Fega inte! Ingefära är gott!
2 vitlöksklyftor, pure
Saften från 1 lime
Pensla på kräftorna eller rubba in marinaden i kräftorna med händerna! Vem är rädd för lite vitlöksdoft!? Inte jag! Marinera i kylen, gärna några timmar!
Dipsås att ringla över:
1 dl Soja
1 finhackad salladslök/vårlök
2 msk sesamfrön
den andra halva av den röda chilin, finhackad!
Hit gjorde jag som de stod på kartongen, vi skippade salladen som man kan göra till om man vill! Vi hade ingen fänkål eller nötter! Men vi körde med socker ärtor iaf!
Sallad:
1 fänkål
100 gram sockerärtor
1 dl casewnötter
1/2 citron, pressad
Strimla fänkålen & sockerärtorna. Blanda i nötterna och citronsaften.
Grilla havskräftorna, vi wokade dem varma i min Murikka, de är gjort i ett nafs, de ska bara bli genomvarma. Strössla nyklippd koriander över härligheten, lägg upp och ät! Vilka smaker!
2 kommentarer
Kommentera →