Ikväll körde jag en retro klassiker! Fläskfile Caruso. En maträtt som sägs florera på sunkhak!? Stämmer verkligen de? De är ju mycket fina råvaror i maträtten. Rödvinsås och bearnaise och räkor, fläskfile, sparris bara för att nämna några ingredienser. De är ju fin fina ingredienser ju! Kör sunkhak med sånna fina råvaror? Aldrig sett den här maträtten någonstans faktiskt! Har ni? Var den vanlig förr på krogen?
Så för 4 personer behöver ni en hel del olika ingredienser:
600 g fläskfilé
salt och peppar
smör och rapsolja
200 g färdig bearnaisesås
100 g fryst grön sparris
100 g skalade räkor
Till rödvinsskyn:
1 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
majsstärkelse
sojakulör
Att äta till:
pommes frites
broccolibuketter
minimorötter
persilja till garnering
Så här gör ni:
1. Koka upp vin, vatten och fond till rödvinsskyn. Red med majsstärkelse och sjud i 5 minuter. Färga med sojakulör och smaka av med salt och peppar.
2. Putsa köttet och skär det i 8 lika stora skivor som bankas ut. Stek köttet i lika delar smör. Salta & peppra efter vändning.
3. Sjud sparris, broccoli och minimorötter i saltat vatten. De ska ha tuggmotståndet kvar. Lägg upp i ordning rödvinssky, kött, rumstempererad bearnaisesås, sparris, räkor och överst på toppen persilja. Garnera med varma grönsaker och servera pommes frites till.
Jag byggde allt på höjden på tallriken! Ganska snyggt!
Pingback: Fläskfile Caruso | Doft och smak