Doft och smak

13 februari, 2013
av matias
Inga kommentarer

Asiatisk ångkoktlax

Sagt att jag fastnat för Asiatisk just nu, de kommer och går mattrenderna även här hemma hos mig. Just nu är det Asiatisk som gäller! Köpte hem en vansinnigt dyr juice eller nektar från Frankrike, då jag ej hittat den i Umeå! Trodde jag skulle hinna va tidigt ute. Men Paul Svensson slog mig. Han körde något recept på Svt med Yuzu i för några dagar sen!

Den heter Wild Mishoyuzu Yuzu. Mishoyuzy är en frukt från det vilda Yuzuträdet vilket inte bär frukt efter 18 års tillväxt. Dess kungadöme är Kitagawa, Kochi. Kommundel på Shikoku ön. Där skördas den när den mognat till perfektion. Frukten smakar starkt av mandarin, apelsin, citron och grapfrukt. Juice från vilda träd är starkare än från kultiverade träd om jag förstod de rätt. Den här nektarn är 100% äkta, naturlig, utan tillsatt färgämne, konserveringsmedel eller andra tillsatser.

Nog med fakta nu!

Körde på enkelt, mycket enkelt! Marinerade en bit lax i mirin, och ljus sojasås och denna vilda Mishoyuzu.  Strimlade sedan en morot, hackade lite vårlök samt bok-shoi och finhackade även lite röd chili. Tog fram steamern som jag köpte från Ninasmat för ett tag sedan. Ja! Jag vet jag borde köpa på mig några bambu steamers från Japan/Kina. O vet ni vad! Jag saknar även wok!
Ve och fasa! Måste snabbt rättas till!

Ned med grönsakerna i Lekue steamern, lägg laxen ovanpå lägg igen luckorna och låt laxen gå i 150 graders ugnsvärme i ca 20 minuter. Fisken ångkoks i sin egna safter samt lite av marinaden. Jag va lat ikväll å åt bara grönsaker och lax, självklart hade ris passat till eller sobanudlar! Sparade lite av marinaden i en skål innan jag marinerade laxen, och hade som extra dipsås.

 

9 februari, 2013
av matias
Inga kommentarer

Renytterfile med makalös sås!

Ren är ju toppengott! Ska försöka äta mer ren! Ja jag lovar mig de! Lyxigt gott! Men va ska man servera till? Härligt att ha kockvänner. En av dem bor faktiskt nästgårds i Obbola och de är John-David Sandberg! Tack för tipsen på både sås & muffins!

Nu kör vi!


En John-Davids makalösa sås

Smör i panna, hacka i lite gul lök, svetta, tippa i lite vitt vin, låt ånga en stund. Lägg i enbär som du stött till någongång. Dra i en rejäl klick med messmör, krydda med timjan och tillsätt koncentrerad kalvfond. Koka ned såsen rejält. Om du vill ha såsen lite tjockare så tillsätter du en Beurre manié (en smörklutt med inarbetat mjöl i). De är en användbar kompis i köket eller så vispar du i lite såsmjöl dvs om du har de hemma! Voila! Trevlig sås att servera till vilt! Jag kommer servera den till min stekta renytterfile, samt med wästerbottensostmos ”muffins” och fusk sous-vide kokta palsternackor!

Palsternackorna

Skala dina palsternackor och skär den i rätt smala skivor/strimlor, lägg i sous-videpåse med lite salt, malen peppar och en klick smör. Vacca påsen. Lägg i kyl tills dess du ska använda den.

Wästerbottensost muffinsarna

Skala & koka potatis, stampa potatisen och tillsätt en äggula, vispgrädde o mjölk som du värmt på spisen, vispa moset ordentligt. Vänd ned en rejälnäve med riven WB ost. Ja! De ska smaka rejält av osten, krydda med muskot, salt och lite svartpeppar. Stoppa ned moset i en spritspåse och spritsa moset i lämpliga formar. Jag körde på silicon formar. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, tills de får fin färg. Vakta dem!

Renköttet

Putsa din file och dela på den, salta lätt och peppra och gnid in det i köttet. Lägg ditt kött i folie och gör en smällkarmell av det. Styr in en ugnstermometer från sidan. Köttet får sedan gå i ugnen till de kommit upp i 50 grader. Ta ut och kyl snabbt ned köttet i isbad. Hit kan du förbereda! Smart va!

Palsternackorna i plastpåse

Nu är de tid att sjuda dina plastpåse grönsaker som du tidigare gjorde iordning. Låt dem sjuda i hett vattenbad i kanske en 15 – 20 minuter, ta upp & låt svalna lite. Just innan serveringen, klipper du upp påsen. Akta dig de är rätt hett! Dels ångan och dels påsen, därför vi valt att låt den svalna av lite!
Innan servering, steker du på ditt kött hastigt! För att ge köttet en fin färg runt om. Låt vila, skär sedan upp renköttet och arrangera med de andra tillbehören och servera genast!

Här kommer en bildkvalkad!


Palsternackorna blev sådär! Men såsen och köttet va stjärnorna ikväll. Muffinsen ville inte hålla, hade varit bättre att göra små duschessepotatisar! Men mos med wb är gott!

7 februari, 2013
av matias
1 kommentar

Lyx lakrits från Lakritsfabriken

Beställde för mig lite ny lakrits. Den har funnits ute ett tag. Men jag hinner inte med alla gånger. Att hålla mig framme. Som sagt beställde en hel del lakrits från Ninasmat. Som vanligt tokbra service, snabb leverans, sånt man gillar som kund.

Köp dem ask för ask eller i tre pack! En av varje alltså!

Ni kanske kan gissa vem jag smakade på först! Såklart den som är rullad i chili och flingsalt. Förbaskat trevlig, inuti pinfärk saltlakrits, salt och god!

Andra att testas blev en ny liten chokladdoppad stång med rålakritsströssel utanpå! Inuti läcker färsk saltlakrits! Mums!

Tredje stången att testas blir en som man testat förut! En chokladdoppade stång rullad i flingsalt och även denna lakrits inuti är salt. Yes!

Måste erkänna att jag är jävligt svag för saltlakrits!

 

Nästa gobit att testa blir en kola, oj vad de är synd om mig! En riktigt tuggig och seg kola, hej plomber å hej tandläkarn! Smakar kanske inte så jättemycket lakrits…kan ju iofs bero på att jag just testat ovan stänger!?!

Sen testa jag även en fudge, väldigt mjuk & fin. Precis som en fudge ska va. Subtil lakritssmak, ingen smakexplosion. Men ändå go!

Sist testa jag en chokladkaka  som kommer från ett sammarbete mellan Askinosie Chocolate och Lakritsfabriken. Denna mörka mjölkchoklad tillverkas med kakaobönor från Davao, Filippinerna och innehåller 62% kakao.

Sedan tillsätts ekologisk sockerrörsjuice, getmjölkspulver och en gnutta av Fleur de Sel havssalt. Den är även toppad med bitar av ekologisk, glutenfri saltlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa. Chokladen innehåller även lakritsfrön vilka förstärker lakritssmaken.

 

Aldrig ätit en chokladkaka med getost i förr, praliner med getost men aldrig en chokladkaka! Måste faktiskt be er återkomma och fråga om smaken en annan kväll för jag vill inte sätt betyg på den ikväll. Har just nu en massa saltlakritssmaker i munnen!

Å glöm inte att fram tills den 15/2 har Ninasmat 30% flyttrea! Uppge koden flyttrea i varukorgen när ni checkar ut! Så blir de rabatt avdragen! Ninas mat har mer än lakrits! Kolla in deras sida Ninasmat

 

 

4 februari, 2013
av matias
Inga kommentarer

Sågning av filmen Le Chef (Comme Un Chef)

Vad är de här nu då? Jo Doft och Smaks första filmrecension! En kökskomedi med Jean Reno och Michaël Youn i huvudrollerna. Regi står Daniel Cohen för, läs här om ni vill veta mer Imdb. Hade målat upp en bild inuti min skalle med lite mer köksscener bland heta kastruller och sjysst skitig köksmiljö. Lite mer rostfritt, vispning i kastruller och sjyssta upplägg. Aha va de en komedi jag köpt? Jag som trodde jag skulle kunna få några tips! Å dessutom är en av mina favorit Fransoser med Jean Reno. Kan ju inte va dåligt!? Eller? Storyn är i snabba drag. Känd kock spelad av Jean Reno får problem med sin vårmeny, in kommer då en kock med helt nya ideer. Hur ska de sluta!?

Va fan är de här! Förlåt med de passar verkligen med en svordom! Egentligen så borde jag ryta till med Franska svordomar! En riktigt dålig komedi och jag som loathe komedier! Gör Jean Reno en Robert Di Nero? Medverkar i simpla skitfilmer bara för att de är enkelt, snabba pengar eller han kanske tyckte som jag att de lät bra på pappret!

Betyg: Undvik! Filmen är sämre än en sunkig vägkrogs köpta uppvärmda bea som skurit! Varnar för skiten, så då va de sagt!

4 februari, 2013
av matias
2 kommentarer

Herbaria Neptuns dröm

Åter igen en liten kryddtest av Herbaria, denna gång testar jag Neptuns dröm. En krydda för fiskrätter. Tänk Medelhav. Jag tänker tillaga Portogisisk Bacalau nästa gång och testa och krydda den med just den här blandningen, till stekt/grillad fisk mm. Jag orka inte så mycket i köket idag och då var de gott att finna en liten torskryggbit i frysen att ba enkelt baka av i ugnen med lite Neptuns dröm ingnussad på torskryggen, till serverade jag potatismos och simpla men goda grönsaker från frysen som jag gotta till med en smörklick.

Herbarias Neptuns dröm innehåller bara kryddor som kommer från kontrollerade ekologiska odlingar och just denna kryddblandning innhåller bla stensalt, kanel, svarta oliver, tomat, fänkål, vitlök och citrongranulat och koriander. Ja där fick jag nog med de allra flesta kryddorna som ingår. Denna gång köpte jag min burk från Husmodern

Smakar mycket! Å är ni rädd för oliv skippa denna! Gillar ni oliv köp denna!

 

 

 

2 februari, 2013
av matias
Inga kommentarer

Den Starka till maten

Fick ett litet paket från ExtremeFood, en specialare då de egentligen är Göteborgsbutiken som har hand om postordern. Men är man trevlig så ä man ha ha ha! Med posten kom iallafall en burk med hett innehåll. Packade upp en burk som går under namnet, Den starka till maten. Vet inte så mycket om själva tillverkarn för länken till hemsidan vill inte funka. Postar länk ändå ifall sidan kommer upp.

Chilisirapen är hot men den är go! Vad ska jag skriva ihop om den, förutom typ att den är stark ;-D Ha ha ha ha…en målande beskrivning. Jag gillar att de inte va en ren sirap utan att den innehåller lite bitar från chilifrukten oxå. Ja vet inte men jag brukar inte gilla alltför starka saker, å denna är ju gjord på Habanero, kanske är sockret/agaven i den som gör att jag faktiskt kan äta denna. Med god aptit är väl att ta i. Men jag räds den inte! Har nu testat den i wok, de funka! I Creme Fracihe som sås alltså, toppen. Men bäst som på bilden nedan,  på en köttbit!

 

Snackade med Daniel Josefsson på ExtremeFood, Sthlmsbutiken och han sa att den görs av en snubbe som han isin tur trodde jobba som kock på  Svartsjö Matsal i Sthlm. Vi litar på de! Hade gärna önskat mig den lite fastare, kanske i jellyform…fast de kanske bli dåligt!?

2 februari, 2013
av matias
4 kommentarer

Maggi marinerad lövbiff

Igår Fredags hade jag gäster över på wok.  Jag hackade alla grönsaker själv. Jag vägrar de djupfrysta wokmixerna numera, alla tenderar ju att innhålla de äckliga spionerna minimajs! Ett av mina hatobjekt! Bättre att göra egen wokmix. Alla ni som varit i Asien! Äts de mycket minimajs där? Jag tvivlar!

Min wokmix består av:

finskuren morot
strimlad paprika
grovt strimlad bok shoi
champinjoner
bambuskott
kokta äggnudlar
hackad salladslök
tomatklyftor utan inkromet

En av gästerna va vego så jag började med hennes portion. Sen gick vi loss och slängde i både stekt marinerad biff och bläckfisk. Igår hade jag ingen tid att varken blogga eller fotografera. Så hur ni än letar på bilderna kommer ni inte hitta någon bläckfisk!
Jag körde en wok repris kvällen dagen efter men glömde bläckfisken! Darn!

Biffen marinerade jag hastigt i Maggisås. Vet ej vart jag köpte den! Men du hittar den inte på Konsum eller ICA Maxi iallafall. De är en sorts sås som jag först trodde va Asiatisk. Då den verkar användas i Asien en hel del. Där används den i bla stirfrys & soppor.

Googlade runt och fann ut att den är ett ursprungligen ett företag från Schweiz som skapade den redan år 1872.  Det är en mörk vegetabilisk sås, väldigt lik sojasås, fast den innhåller ingen soja!  De är även kända för att ha skapat ”buljongtärningen” redan 1908.
Marinaden, så simpel!

3 -4 msk Maggi
2 – 3 hackade vitlöksklyftor eller mosad till pure
några msk rapsolja
grov malen svartpeppar, massor!

Blanda allt väl i en plastpåse. Låt köttet marinera helst i en timme, woka sedan dina grönsaker, blanda sedan i kokta nudlar och mosad ingefära och låt det hela  bli varmt. I en annan panna stek hastigt den strimlade Maggi marinerade biffen. Blanda ned i wok och dra runt eller garnera woken överst med de strimlade köttet. Strimla gärna köttet först innan du lägger det i marinaden, ja bara ett tips! Då Maggisåsen är väldigt salt så behöver du inte tillsätta något salt alls tycker jag!

 

31 januari, 2013
av matias
Inga kommentarer

As seen on tv

Ånej tänker ni! En tvshops mackapär !Mor och Far fick eller köpte sin defrosting tray massor av år sedan och de använder sin platta ofta.

Nu har jag inte klockat den, men nog tinar de fortare på denna metallplatta än utan. Jag köpte min defrosterplatta på kommunens återvinningscentral för de låga priset 12,50 kronor, halva priset av deras ordinarie pris, å i kartong som ni ser!

Har ni sett dem förut? Eller ni kanske har en platta med?

 

Här tinar jag själv djupfryst torsk.

 

28 januari, 2013
av matias
Inga kommentarer

CasaPermantos Scotch Bonnet hot sauce, den gula flaskan

CasaPermanto är något som en Svensk hotsauce tillverkare. Fick en specialare av Christian & the 2120:s för ett bra tag sedan. De är en Svensk rockgrupp som har sin egna hotsauce med sig ut på sina spelningar. Rätt ball merchandise! Egen hotsauce! Den är framtagen av Stefan/CasaPermanto. Den va grymt stark tycker jag, ev kommer recension på den med. Vet nästan inte hur jag ska använda den. Kan bli kamben, kan bli pulledpork vi får se!

Talat en hel del på Facebook med Stefan själv. Så nu håller jag på testa mig igenom CasaPermantos olika hotsauces! Den här gula flaskan är fylld med fruktig Scotch Bonnet chili å de va något verkligen något för mig!

Hur ska jag beskriva den nu då?  Tropisk kick! Jag tänkte på frukt direkt när jag skruvade av korken på flaskan. Den innehåller chili, ananas och mynta och den passar till fisk och kyckling skriver Stefan på sin hemsida, men även till grillade grönsaker och stekt eller grillat kött. God och lagom het smakförstärkare till dressing och marinad! Kan bara hålla med. Marinerat fisk som första try-out. Funkade kanon, här kan ni se mitt recept.

Den är stark utan att tungan trillar av å de gillar jag. Liten trevlig hetta, precis lagom. Den är söt, den är fruktig och den smakar jättegott. Angenäm smak och hetta. Fräsch!  Är övertygad att chilifolk tycker den är mesig! Men själv så tycker jag de gått troll i hela chilisås världen! Snart hittar de nog någon chiliplanta som är värre än Bhut Jolokia, ha ha å då ska alla äta den! Som värsta mandomsprovet, klarar du de här på burgarn då är du en riktig man attityd.

Missförstå mig nu inte! Jag gillar stark mat, men med måtta! När jag får svårt att andas då har de gått för långt, iallafall för mig. Denna sås rekomenderar jag till alla som vill börja använda mer chilisås i sin matlagning och vågar testa annat än tex Tabasco i sin matlagning.
Har inge besökare på intåg annars hade de blivit quesedillas fyllda ost och champinjoner och en rejäl klick med denna fruktiga hot sauce! Pulledpork och denna! Stekta kycklingfileer med stänk av denna sås, skaldjurssallad och en vinegrett gjord på denna Scotch Bonnet hotsauce tror jag kan bli kanon! Å nu kom jag på en till maträtt jag måste göra någondag, fishtacos å då kommer den glänsa! Kanske man kan försöka ge sig på och göra en drink och tippa i lite av den!? Den här flaskan kommer inte bli långvarig i mitt kylskåp! Den kommer lätt användas upp! Rekomenderas varmt!

27 januari, 2013
av matias
2 kommentarer

Glaserad torskrygg med grönsaker

Mitt egna hittepårecept, skapat en tråkig Söndag! Nåväl här kommer de! Mexico möter Asien! Jag tycker de blev riktigt gott!

Alltså jag tog fram en bit torskrygg som jag sedan glaserade med Permantos hot sauce. En sås gjord på bla Scotch Bonnet chili, mynta och ananas.

I ett kärl blanda ihop lite salt, olivolja och CasaPermantos Scotch Bonnet sås. Med i hotsaucen ingår även agavesirap, vitlök mm. Sötma från frukten och lite hetta från chilisåsen. De torde funka bra till fisken!

Låt torskryggen marinera minst i en timme, under lock i kyl. Värm upp ugnen till 150 grader. Ta sedan ut torsken, torka av lite och hetta upp en grillpanna. Dra över lite vitpeppar. Grilla torsken någon minut/sida och lägg sedan torskryggen på ett bleck pensla på lite mer Permanto hot sauce och låt gå i ugnen i ca 10 minuter, på låg temp
ca 140 grader, ta sedan ut och låt vila 5 minuter innan servering.

Hyvla morötter tunnt, strimla vårlök och paprika och rödlök, champinjoner. Hetta upp en wok eller stekpanna, i med rapsolja och stek grönsakerna hastigt. Tillsätt lite av din hopknåpade woksås, blanda runt så att alla grönsaker blir inglansade av såsen.

Woksås till fisk o skaldjur

3 msk färskpressad apelsinsaft
3 msk vinäger
3 msk soja gärna ljus!
1 tsk socker

Så här gör du:

Blanda vinäger, soja, socker och apelsinsaft. Värm upp olja i en wok.
Hetta upp såsen snabbt i woken.Red med ytterst lite maizenamjöl så du får till en lite simmig konsistens. Montera på tallrik, börja med grönsakerna, rikligt med grönsaker, lägg sedan torsken ovanpå och servera med ris och extra hot sauce i sked om du vill.

Kommer lätt göra de här igen, kanske byta ut torsken mot räkor och bläckfisk. Bläckfisk är jag svag för!