Doft och smak

26 april, 2013
av matias
Inga kommentarer

Låda proppad med delikatesser!

Vann en delikatesslåda från Delikatessboxen, tävlade på Twitter å jag vann! Som matnörd va de fantastiskt trevligt att vinna en låda med väl utvalda delikatesser!

Så nu ska jag förklara vad Delikatessboxen är!

Allehanda delikatesser

De är en prenumerationstjänst som de skapat där du väljer 1 av 3 lådor, lilla lådan 1 kostar 395 kronor…låda två som heter Delikatessboxen Original och den är lite mer bestyckad och kostar 595 kronor och sista lådan 3 Stora delikatessboxen som är sprängfylld rockar loss på 995 kronor och de är priser som inkluderar frakt. Olika innehåll i lådorna varje månad. Med alla delikatesserna i boxen så följer de även med fakta om produkterna, samt recept! Delikatessboxarna innehåller just delikatesser så du kan behöva komplettera beroende på tema i lådan.
Ostar & chark mm

Så har ni ingen bra delikatessbutik på orten eller är för lata för att gå ut och aktivt leta produkter (hur nu någon kan tycka de är tråkigt att botaninsera) så är detta ett förnämligt paket att prenumenera på och hämta ut sista Torsdagen i slutet på varje månad!

Information och recept medföljer

Jag fick min vinst låda levererad till mitt post utlämningsställe.  De va en stor låda som innehöll bra med emballage samt special-kylklamp och en frigolitlåda, där ostar & chark låg! De skickar iväg lådorna på Onsdag och du hämtar ut den på Torsdag. Kylklampen och frigolitlådan håller produkterna kallt tills du hämtar ut din box på Tordagen. Kanske efter jobbet, sliter upp och finner diverse trevliga delikatesser…jag hann inte ens hem innan jag öppnade min och kikade på innehållet! Bor du i Sthlm levereras boxarna på kvällstid hem till er. Sjysst service!

Jag vann Lilla Delikatessboxen och den innehöll följande trevligheter:

Vaktelägg
Gota – griskind
Singö från Väddö gårdsmejeri – en sjysst ost!
Vildsvinsbreasola – har redan smakat den! Så sjukt god!
Syrade morötter från Tistelvind
Äpplemust – Signe Tillisch
Tetilla Dop – en känd Spansk ost
2 plåtburkar med rökt Ungerskt paprikapulver

Trevliga godsaker

Ska bli mycket kul att testa innehållet vidare. Ska bjuda in några matintresserade vänner på lite smakprover. De blir gott! Delikatessboxen har oxå en trevlig blogg som ni hittar här!  Sugen på en prenumeration? Gå då in på deras hemsida och läs mera utförligt om varje låda och leveranser mm Delikatessboxen

 

23 april, 2013
av matias
Inga kommentarer

GoGreen majsutlottning

Kommer ni ihåg mitt blogginlägg, Det anlände ett rör? Annars kan ni kika på det här! Nu är de så här att jag har ett gäng majs att lotta ut från GoGreen. Majsen kommer förpackade i förpackningar som är mer miljövänliga & utan bisfenol som de kan vara i vanliga konservburkar! Sen att de är ekologiska är ju toppen bra!

Så hur går utlottningen till?

Jo ni skickar in ert bästa recept där såklart majs ska ingå! Ni mailar ert bidrag till gogreen@jungrelations.com Sen så kommer GoGreen välja ut de 5 bästa recepten & skicka vinsterna hem till er. Alltså till 5 vinnare! Tycker ni de låter kul? Jag säger kör!

Jag är inte med i utlottningen, men bjussar ändå på ett gott tillbehör till tex grillat kött. Majspure, ett mycket enkelt tillbehör men mycket gott!

Majspure

1 tetra majs, låt den rinna av
lite smör
grädde en rejäl skvätt, låt oss säga en 3:a

Fräs majsen en stund i smöret och tillsätt lite buljongpulver och tillsätt grädden. Låt sakta koka/sjuda ihop. Passera genom sil för att få den helt slät. Går att smaksätta med diverse kryddor, tex lite chili i är gott. Men godast tycker jag nog den är ren med bara salt och lite svartpeppar.

Är de här den rätta tallriksmodellen alla tjatar om? Ha ha ha skulle inte tro de! Men kött e gott! Ska erkännas att jag inte åt allt kött under samma måltid!

 

22 april, 2013
av matias
1 kommentar

Frökex

Hittade detta recept på fröknäcke via Delikatessboxens egna blogg som ni hittar här!  Tycker mer de påminner om sjyssta kex än knäcke, otroligt goda & simpla att baka! Spröda och härligt salta av flingsalt.

Fröknäcke

Ingredienser du behöver:

3/4 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 tsk salt
1 dl maizenamjöl (majsmjöl)
0,25 dl olivolja
2 dl kokande vatten

Så här gör du:

Blanda alla torra ingredienser. Häll i Olja och kokande vatten, blanda allt till en smidig smet. Kavla ut mellan två bakplåtspapper och smula flingsalt över. Grädda på 120 grader i en timme. Låt knäcket svalna på galler för extra krispighet.

Jag vred över lite chiliflakes över mina frökex innan jag gräddade dem och de kommer jag fortsätta göra! Otroligt gott! Vill ni ha stix, alltså snygga kex, ta ut frökexen efter 20 minuter och skär i remsor, stoppa sedan tillbaks frökexen i ugnen och grädda dem resterande tid.   Kan säkert funka som substitut till chips! En god dipsås och frökex, jag är säker att de funkar! Kexen passar mycket bra med olika sorters ostar. Jag valde att göra egen färskost!
Spröda frökex

Färskost

De här är väl något alla gjort? Egen färskost!

1 tetra gräddfil som du låter rinna av i ett kaffefilter, gärna över natten i kylskåpet. Kvar i filtret blir en krämig god färskost, som du kan smaksätta precis som du vill. Jag valde lite olika örter och de blev najs! Gott att stryka på frökexen eller att dippa dem i.

 

Frökex med färskost

21 april, 2013
av matias
5 kommentarer

Blackbeanburgers

Georgie Socratous blackbean burgers

Burgarna  såg så  himla fräcka ut där i mattidningen,  så jag va tvungen att göra dem! Väntat länge nog nu innan jag kom mig för. Inväntat grillsäsongen, gjort jag har.
(tänk på hur Yoda talar)
Veg burgare!

Du behöver följande:

2 nävar havregryn
2 msk saltade jordnötter
2 förpackningar med svarta bönor (färdigkokta)
1 röd lök
1 röd chili, ta bort frön och mellanväggar
1/2 tsk koriander
1 tsk kummin
korianderblad
zesten från en lime
olivolja

Vetemjöl & rökt paprikapulver, de ger en fin smak!

I en mixer, ta en gärna en större en och inte en så där liten som följer med mixerstavarna! De gjorde jag! Jag ångrade mig halvvägs in i recepet! Lägg i havregryn och jordnötter, pulsa några gånger. Fyll på med nästan alla bönor, kummin, rödlök & koriander. Mixa ihop med en skvätt olivolja. Tillsätt chilifrukten, lime-zesten och resten av dina bönor och den färska koriandern och pulsa/mixa snabbt ett par gånger. Du vill ha bitar i smeten!

blackbean burger med tillbehör

Häll över din vegfärs i en bunke och rör om. Dela upp i 6 bollar och forma dem som hamburgare. Ojaaa med mjölade händer! Vänd dina blackbeanburgars i en vetemjölsblandning som du kryddat upp med alla gånger 1 tsk rökt paprika pulver.  Ställ sedan kallt i minst en timma i kylskåp. Börja med att ge ditt ciabatta bröd lite färg,
ta av och lägg åt sidan. Jag köpte färdiga ciabatta bröd som jag pensla med lite olja innnan jag grillade dem. Grilla dina burgers ca 4 – 5 minuter på varje sida, så de hinner bli färdiga rakt igenom.

Servering:

Strö ut ruccolasallad på en tallrik, lägg ditt ena bröd ovanpå salladen, lägg sedan på lite salsa och några skivor avacado, toppa med den andra brödhalvan och ät ala minute! Servera gärna med limeklyftor, syns ej på bild!  Först och främst vem fan slängde bort teflongallret förra året utan att köpa ett nytt!? Ja ja de är strax dags att köpa ett nytt! Dessa burgare va inte lätta att grilla på enkelt grillgaller, så jag utnyttjade två grillgaller. Jag la gallrena omlott, här hade teflonnätet vart superbra att ha!

En sk close up!

Så hur smaka de då?

Helt okej! Men nästa gång drar jag i mer kryddor, burgarna smakade ganska lite faktiskt! Sen skulle jag nog bara hacka jordnötterna grovt med kniv och röra i dem sist för att få lite crunch i själva burgarn. Burgarna vill inte hålla ihop som jag önskade! De va mycket svåra att grilla! Nästa gång har jag teflonnät eller så kör jag dem i teflonpanna, har smet kvar så de blir nog lunch imorrn! Då testar jag i teflonpannan. Bra med tillbehör som enkel smakrik Pico de Gallo och ruccola sallad. Jag stekte även lite Padrones till, stek Padrones med olivolja och när de mjuknat, strö flingsalt över dem! Yummy!
En sista bild

 

21 april, 2013
av matias
Inga kommentarer

Grillat lamm & köpesbönor

Årets första grillning. Ja jag vet jag är sen samt att vissa grillar året runt! Det gör inte jag!
Det blev iallafall lammkotletter på grillen igårkväll. Marinerade dem i olivolja, timjan, rosmarin, salt & svartpeppar. Väldigt standard för lamm! Köpte potatissallad och använde mig av köpesbönorna från hamburgerkedjan MAX.

Hade tidigare på dagen besökt stan. Väl på stan så tog jag mitt blodsocker, blev förvånad hur lågt jag låg  3,9 och de 2 timmar efter måltid! Bäst att käka något mellanmål innan jag skulle köra hem. De blev en GI burgare på MAX med tillhörande bönsallad & kolsyrat vatten. Funka kanon! Men jag nöjde mig med burgaren & drycken. Bönorna tog jag med mig hem, de fick bli nyttigt tillbehör på tallriken.

Lamm, potatissallad och bönor från MAX

En helt okej middag, kanske inget whoaw, men gott blev de! Skar en ring paprika och fyllde ringen med bön-mixen som jag hade sparat sen lunch. Grillad lammkotlett &  köpt potatissallad. När nypotatisen kommer då ska jag göra egen potatissallad! Men undra vad man ska göra för käk ikväll? Sugen på att grilla igen! Men först lunch! Sen knyter jag nog på mig mina Dr Martens, tankar moppen och puttrar mot stan en tur tror jag…kan bli en tur till ICA Maxi. Har dåligt med kött hemma och helt slut på bönor.

En helt okej start på grillsäsongen

20 april, 2013
av matias
Inga kommentarer

Lite hårdbröd som jag testat

Alrig gillat hårdbröd egentligen. Men nu när jag inte ska äta så mycket bröd. Måste man välja bättre bröd iallafall här kommer nu en bildkavalkad på olika hårdbröd som jag gillar.

Först ut!

Ryvita mörk råg är ett bröd som är inte är gen modifierat.  Innehåller inga konstgjorda färger eller konserveringsmedel. Inget tillsatt socker! Bra val för vegetarianer.

Ryvita Rågbröd

Ryita mörk råg är ett lite mindre knäckebröd alltså varje skiva är lite mindre!  Brödet innehåller 95% fullkornsmjöl och när man stoppar det i munnen känner man en flingsaltkänsla, riktigt gott med en god ost ovanpå! Dietistens tips! Gott ovanpå sägs KESO oxå va, tillåt mig tvivla att de blir gott. Keso kanske är något man måste lära sig gilla? Men måste man gilla allt!? Svar: nej!

Wasa surdeg flerkorn

Andra brödet jag lärt mig gilla är Wasa Surdeg flerkorn. Ett helt klart grövre bröd med bra tuggmotstånd! Brödet innehåller fullkornsrågmjöl, fullkorns rågsurdeg, havregryn, fullkornsvetemjöl, fullkornshavremjöl, fullkornskornmjöl, jäst, salt, korn, emulgeringsmedel (varför).  Ett gott hårdbröd, bra tugg och de ser fint ut med havregrynsflingorna på varje brödskiva!

 

Tredje brödet. De som är mest lätt att käka och de är flortunt, de kommer från Kavli och heter Kavli Flatbröd. Passar mycket bra istället för kex på ostbrickan, om än de lätt vill gå sönder om man ska mosa på diverse ostar, bäst blir de med mjukostar på. Men de funkar! Som sagt lätt att gilla! Ïnnehåller fullkornsrågmjöl.

Kavli Flatbröd

Fjärde brödet som jag testat kommer åter igen ifrån Ryvita och det heter Ryvita Sesam, å är ett ”frasbröd” kryddat med sesam. Har inte bestämt mig om de är hiss eller diss än! Brödet innehåller fullkornsråg. Innehåller bara naturliga ingredienser och inga konstgjorda färgämnen eller konserveringsmedel…jättebra!

Ryvita Sesam
Hårdbröd e grejen här hemma hos mig nu, visst jag käkar mjukbröd oxå men mest hårdbröd. Har köpt mig en bakbok om just knäckebröd! Knäckebröd – En bok om livets hårda av Olf Jönsson och Johanna Paues Darlington, har sedan några dagar satt en rågsurdegsgrund. Får se om det blir dinkelbullar, hårdbröd eller dinkelbaugetter!

20 april, 2013
av matias
2 kommentarer

Nordafrikansk tagine Matias style

Aldrig besökt kontinenten Afrika. Något jag gärna skulle vilja göra någongång. Men i hjärnan kan jag se nattmarknaden i Marrakech som förövrigt heter Djemma El Fna.
Ja jag kan se den framför mig med snake charmers, mattförsäljare, kryddförsäljare med berg av kryddor…rejäl komers! Å lukter kan jag ochså snickra ihop i hjärnan min…
å de doftar rätt så sjysst ifrån köket just nu. Medans jag skriver de här så små puttrar min gryta klart på spisen.

Harissa

Jag har valt att laga på lamm ikväll, de känns väldigt Marockanskt! Egentligen skulle jag ha haft insaltade citroner, brevid min maträtt. Får nöja mig med färsk citron, allt för färgen skull!  Man tar så mycket lammkött man vill jag valde att renskära 1 lammkotlett, spar benet och låt det sjuda med i grytan (lyfts ur innan servering!) Låt sedan grytan puttra i ca 40 – 60 minuter

Stek lök och kött, tillsätt kryddorna, glöm inte saffranet och kanelstången. Låt fräsa ihop en stund. Tillsätt tomaterna, squashen & auberginen. Skär dina torkade aprikoser mitt i tu. Hiva dem ned i grytan, fyll på med vatten och låt de sedan koka under lock. Mot slutet lägger du i vitlöken, jag gillar att göra pure av min vitlök. Låt grytan sjuda vidare. Rör om någongång.

För min lilla gryta behövs:

2 tomater, hackade
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
lite gurkmeja
lite spiskummin
lite saffran
lite mynta
lite paprikapulver
1 liten kanelstång
5 st torkade aprikoser
2 tsk Harissa, chilipasta. Ta mer om du vill ha de starkt!
hackad slätbladig persilja att dressa med
jordnötter att toppa med
2 dl vatten
Lite aubergine, skuren i kuber
lite suash, skuren i kuber

Smaka av med salt och svartpeppar.

Min tagine

Serverar med matkorn istället för couscous. Matkornet som du gärna låtit sjuda i buljong i ca 8 – 9 minuter. Gott till är även jordnötter och hackad bladpersilja som du kastar lite käckt på toppen av käket. Jag valde att servera min mat med citronklyfta, lite yoghurt på sidan om. Glömde citronen på bild ser jag nu! Så kan de gå! Korrekt eller inte! Förmodligen inte! Men de här min gryta, ur min hjärna! Vet inte men den kunde gärna fått smaka mer! Svårt att snickra till egna recept. Man målar upp en smakbild åsså stämmer den inte fullt ut med de man målat upp. Bra försök var det iallafall!

Matkorn! Inte lätt att få de sexigt  på bild!

17 april, 2013
av matias
Inga kommentarer

Bondens Labans bröd

Fick ett urklipp av mamma från tidningen Härligt hemma. De här brödet visade sig bli som jag vill att bröd ska va! Ätbara! Inte alls tungt som mitt förra hälsobröd…de jag jämförde med gräddad betong! Nu kanske inte bröden fick världens finaste gräddade yta, men nästa gång tänker jag pensla bröden med lite kaffe innan jag gräddar dem , de kanske kan funka för att få lite finare färg på bröden. Men någe fel på de här bröden va de inte! Ska bli mycket intressant och se hur blodsockret reagerar på en skiva imorgonbitti till frukost!

Till 2 bröd behöver du:

5 dl vatten, 37 grader
25 gram jäst
5 dl fullkornsdinkel
5 dl dinkelsikt
1 msk olja
1 tsk salt
Ytterligare vetemjöl så att det blir en smidig deg!

 

 

Gör så här:

Blanda jäst, fullkornsdinkel, dinkelsikt och vatten, låt jäsa i 2 timmar!

Blanda de övriga ingredienserna

Forma till 2 knubbiga limpor och lägg på en smord plåt. Om degen känns lös, baka limporna i form.

 

Låt jäsa ytterligare 1 timme.

Skåra bröden med en vass kniv. Grädda bröden i ca 30 minuter i 200 grader

Stjälp upp bröden efter en stund om du har dem i form. Låt svalna under bakduk.

 

17 april, 2013
av matias
Inga kommentarer

Jordgubbssås å dinkelsmulor och en kula glass

Senaste matskandalen, frysta bär. Skulden har jordgubbar eller hallon fått! De verkar va boven till flera fall av hepatit A! Jag som börjat äta både frysta hallon & frysta jordgubbar, självklart tinade ho ho ho. Perfekt till glass, eller bär och lite vispad grädde och som topping på morgonfilen. Men nu fegar jag och följer alla råd! Vill inte dra på mig Hepatit A! Så de är bara till att koka sina bär nu! Några minuter räcker så ska man tydligen vara på den säkra sidan!

Ville ju käka glass med bär idag till em fikat. Men kokta bär till kändes inte så kul! Så jag kokade mina jordgubbar, stampade sönder dem med en pärstöt, sen tillsatte jag lite RealStevia (som jag fått) samt lite riven Tonkaböna och sen tog  jag även och la i en vaniljstång som torkat till sig och lät den sedan koka med. Efter de fått koka ca 10 minuter, lyfte jag ur vaniljstången och efter det så mixade jag den helt slät med en mixerstav.

Voila jordgubbssås!

Röd sås

Jordgubbssås!

De här behöver du för en rätt sjysst & nyttig glassås!

En påse jordgubbar
½ dl RealStevia
en ihoptorkad vaniljstång
½ Tonkaböna som jag rev ned

Låt koka ihop i 10 minuter & mixa helt slät. Servera med en glasskula. Jag kör med Alvestaglass.  Låt såsen svalna av lite eller om du vill ha servera den kall. Nästa gång kommer jag nog riva i skalen från en limefrukt när de kokat klart.

 

Dinkelströssel topping

Ha ha jo de är sant! Ni läste rätt!  Dinkelströssel topping!

1 dl havregryn ev mer!
1 dl dinkelmjöl
½ dl RealStevia
100 gram smör, du kan nog ta mindre

Nyp ihop och slå ut på en bakpappersklädd ugnsplåt. De ska va klumpar! Grädda tills de fått fin färg! Vakta noga! Ugnen ställer du på ca 150 grader. Ruska om och kolla hela tiden till dem så de inte blir brända.

Glasskula, jordgubbssås å dinkelströssel IMGP0150

Glasskula + jordgubbssås + dinkelströssel = godare än du kan tro!

17 april, 2013
av matias
Inga kommentarer

OLW kör repris

Kolla in! OLW kör en repris! Svenska folket har fått rösta vilka 2 chipssorter de gillar mest!
Å nu är de här! Nu finns de åter på chipshyllan! Lövtunna pepparchips med OLW vargen på påsen! Yeah! Jag tycker lätt de ska återinföra vargen på påsarna!

Lövtunna Pepparchips

Lövtunna pepparchips

 

 
Behövs de beskrivning! Sjukt goda! De räcker, pepparchips kort å gott!

IMGP0091

Lövtunna pepparchips

Fast lite mer peppar kunde de ha på sig! Den andra sorten folket röstade tillbaks är de omåttligt populära

Ranchchipsen!  

Ranchchipsen

Ranch är en blandning av svenskarnas favoritsmaker i ett och samma chips skriver OLW. Med inslag av gräddfil, ost, lök, tomat och paprika.

OLW Ranchchips

När man rotar runt och kolla OLW:s hemsida så finns de en FAQ sida och där svarar de på en relevant fråga.

Tar ni någonsin tillbaka en produkt som ni en gång tagit bort?

Eftersom mattrender ändras och konsumenterna har nya smakpreferenser så tar vi sällan och relanserar en gammal produkt som redan tagits ur produktion. Men, man vet ju aldrig. Det kan vara kul att föra kampanjer med gamla nostalgiska produkter ifall vi känner att det finns en efterfrågan.

Konsumenterna har sagt sitt antar jag! Om de är limited editon på dessa påsar, är lite oklart! Men helt klart 2 påsar som båda två är mycket goda. Min favorit? Svårt? Men jag säger nog Ranch chipsen. Köper jag dip så blir de alltid Ranch.

Jag skulle lätt önska tillbaks en påse med vargen på framsidan, tror de va en blå påse, de va chili-chips, som de va bra drag i för att va ett sk main-stream chips.