Operakällarens nobissås, är skapad av Werner Vögeli, och den är helt suverän till konjaksgravad biff eller som här till stekt oxfile. (funkade väldigt bra) Jag brukar annars servera den till konjaksgravad oxfile, en maträtt som verkligen smäller högt. Ren å skär lyx! Receptet på den konjaksgravade oxfilen hittar ni här!
För att göra Operakällarens Nobissås behöver ni:
2 ägg
2 msk rödvinsvinäger
5 dl matolja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2½ tsk fransk ljus senap
1 vitlöksklyfta
2½ msk finhackad gräslök
Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka i 3 minuter, varken mer eller mindre! Knäck äggen och skrapa ut det lösa innehållet i matberedarens behållare. Kör sönder äggen.
Droppa sedan omväxlande i vinäger och olja i äggen under tiden som matberedaren går. Tag det försiktigt med oljan. Ha tålamod, så småningom tjocknar såsen som en majonnäs. Då all vinäger och olja är tillsatt smaksätts med salt, peppar, senap, krossad vitlök och fin fint hackad gräslök.
Såsen går bra att göra i förväg och låta den stå och mogna i en tät burk i kylen.
Det blev en riktigt god måltid och inte blir det sämre av att det är egenodlade vaxbönor (stolt), nästa år ska jag försöka bygga en ställning/spalje som de kan växa på. Sjukt trevlig böna!
2 kommentarer
Kommentera →